Direktlänk till inlägg 6 december 2013

PISA-kartläggningen

Av A.H. - 6 december 2013 18:06

Så här i efterdyningarna efter den stora PISA-kartläggningen av hur skolorna i en rad länder fungerar i jämförelse med andra länder kan det inte hjälpas att man grubblar lite över hur det skall gå för våra små och våra ungdomar.

Om jag har förstått det hela rätt så har svensk skola hamnat i någon slags utförsbacke.

Det är bara det, att jag inte riktigt förstått VAD man mäter och HUR.

Men...

Politikerna skyller på varandra.

Det är alltid någon annan som har gjort fel och det där tramset som vi brukar få höra.

Visst är det många problem inom barnomsorg och skola.

Sunkiga lokaler som inte vårdas tillräckligt.

Fina lokaler som heller inte vårdas tillräckligt.

Skolmat som bara en kommunalpolitiker skulle gilla, även om personalen i bespisningarna försöker trolla med knäna med undermåliga råvaror. Förresten blir det inte så många knän att trolla med, eftersom politikerna spar in på "matis/bamba-tanterna".

Lärare som blir administratörer och som får slåss mot/med alla förändringar i stället för att få arbetsro och hinna vägleda barn och unga till det där viktiga: Att tända stjärneögonen hos barnen, att få de unga att inse hur spännade det är med kunskaper.

Barn som är splittrade och med föräldrar som inte har tid.

Kanske har man på politikerhåll inte insett att barn måste få kosta både pengar OCH massor av vuxna som kan vara förebilder och stöd.

Men även om man nu måste hålla på med skattesänkningar och resursneddragningar, så ta och satsa i alla fall på det som kallas metodik. Alltså att sälja in kunskaperna till de unga.

Lärarnas främsta uppgift är faktiskt att vara försäljare av kunskaper, av glädjen till kunskapsinhämntning.

För en lärare kan faktiskt inte lära ut någonting.

Det är bara eleven som kan lära in.

Här kan vi vuxna utanför skolan hjälpa till rejält, genom att visa barnen/ungdomarna hur spännade det är att läsa.

Vi måste läsa i tid och otid, läsa skönlitteratur, fackliteratur, populärvetenskap och allt annat som serveras som böcker. Vi måste slita oss från våra "nappar" i form av datorer och smarta telefoner.

Ser barnen hur spännande vi vuxna tycker att det är att hämta in kunskaper och idéer från böcker så kommer de själva att göra som de vuxna.

För läsningen och förståelsen av vad man läser är själva grunden för all kunskapsinhämntning i dagens samhälle.


Och så självklart: Stäng av mobiler, datorer, läsplattor och TV !


Våra barn är ett större ansvar än njutandet av de där fyra sekunderna i sänghalmen då vi tillverkade dem.

 
ANNONS
 
pinkozzy

pinkozzy

8 december 2013 11:44

Egentligen behöver jag inte kommentera det hela. Du har så rätt i det mesta. Idag går det år MER tid åt administration än den tid lärarna har till faktisk undervisning. Att ungarna mår dåligt p g a hemförhållanden ser jag dagligen. Det ska inte komma NÅGON föräldrar och säga att så inte är fallet. Och att hela tiden höra att "mamma hade inte tid" med att hjälpa sitt barn 15 minuter om dagen med läxorna är fan i mig skrämmande.

http://www.pinkozzy.bloggplatsen.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av A.H. - 4 juni 2017 17:47

Jag har inte internetförbindelse längre. Telia stängde ner telestationen för ett halvår sedan. Eftersom jag bor i mobilskugga blev det lite problematiskt med bloggningen. Att det här inlägget blir till beror på att mina snälla barn lånade mig en ...

Av A.H. - 4 juni 2017 17:26

Jag har inte internetförbindelse längre. Telia stängde ner telestationen för ett halvår sedan. Eftersom jag bor i mobilskugga blev det lite problematiskt med bloggningen. Att det här inlägget blir till beror på att mina snälla barn lånade mig en ...

Av A.H. - 4 juni 2017 17:26

Jag har inte internetförbindelse längre. Telia stängde ner telestationen för ett halvår sedan. Eftersom jag bor i mobilskugga blev det lite problematiskt med bloggningen. Att det här inlägget blir till beror på att mina snälla barn lånade mig en ...

Av A.H. - 4 juni 2017 17:26

Jag har inte internetförbindelse längre. Telia stängde ner telestationen för ett halvår sedan. Eftersom jag bor i mobilskugga blev det lite problematiskt med bloggningen. Att det här inlägget blir till beror på att mina snälla barn lånade mig en ...

Av A.H. - 4 juni 2017 17:14

Jag har inte internetförbindelse längre. Telia stängde ner telestationen för ett halvår sedan. Eftersom jag bor i mobilskugga blev det lite problematiskt med bloggningen. Att det här inlägget blir till beror på att mina snälla barn lånade mig en ...

Presentation

Fråga mig

15 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
           
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< December 2013 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Min gästbok

Följ bloggen

Följ Gubbfans Grumliga Grubblerier med Blogkeen
Följ Gubbfans Grumliga Grubblerier med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se