Direktlänk till inlägg 22 februari 2012

Euro

Av A.H. - 22 februari 2012 08:55

En rad länder i Europa har verkligt svåra problem framför sig.

Svår arbetslöshet, ruttna statsfinanser, maktgalna politiker och byråkrater, en närmast kriminell finansvärld osv

I Sverige ligger t ex ungdomsarbetslösheten över 20 procent, i t ex Spanien över 40 procent.

En rad länder har lånat upp lika mycket eller mer än vad som motsvarar värdet på alla tjänster och varor som produceras under ett helt år. Lånat eftersom man inte vill betala skatt, framförallt inte betala skatt efter bärkraft.

En stor del av problemen grundar sig på att man låter finansvärlden, dvs banker och olika sorters fonder, verka fritt utan ansvar för vad de ställer till med.

Ta Grekland som exempel. Där har fonder från främst USA och Europa gått ut och köpt grekiska statsobligationer. De köpt obligationerna till reapriser på den öppna marknaden. Sedan har de tagit försäkringar mot att Grekland skall göra sk statsbankrutt. Billiga försäkringar, eftersom i försäkringsbolagens värld har det inte funnits möjlighet att en stat skall gå i bankrutt. Sedan jobbar dessa fonder frenetiskt för att Grekland skall gå i bankrutt och de får ut en rejäl vinst.

Hur det går med grekerna skiter man i.


Problemet är att vi har en massa politiker som velat skapa Europas Förenta Stater efter amerikanskt mönster.

En sådan konstruktion skulle ge makt och ekonomisk avkastning för dessa politiker.

Vad tror ni sådana figurer som Göran Persson fikade efter, när han ville "hoppa på Euro-tåget"?

En del i projektet är att ha en gemensam valuta för stater med högst olika förutsättningar. Man har helt enkelt inte gått på lektionerna i nationalekonomi och lärt sig hur valutor fungerar, man har inte lärt sig vad pengar är egentligen.

Man tror, hur borgerliga de än må vara, att man kan styra världen med någon slags planekonomi.

Finnessen med olika valutor är ju att om ett land miss-sköter sig så sjunker tilltron till det landets betalningsmedel och då kommer landet att få svårare att köpa utländska produkter, vilket leder till att de inhemska näringarna får en konkurensfördel. Vi får ett självreglerande system.

Men det är klart, politikerna kan inte styra det så lätt. Det blir medborgarna som styr och då blir ju en massa politiker onödiga.


Men som det nu ser ut finns det risk för att desperata medborgare i de olika länderna söker sig till rörelser på yttersta vänster och högerkanten.

Det blir mycket farligt.


 
ANNONS

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av A.H. - 4 juni 2017 17:47

Jag har inte internetförbindelse längre. Telia stängde ner telestationen för ett halvår sedan. Eftersom jag bor i mobilskugga blev det lite problematiskt med bloggningen. Att det här inlägget blir till beror på att mina snälla barn lånade mig en ...

Av A.H. - 4 juni 2017 17:26

Jag har inte internetförbindelse längre. Telia stängde ner telestationen för ett halvår sedan. Eftersom jag bor i mobilskugga blev det lite problematiskt med bloggningen. Att det här inlägget blir till beror på att mina snälla barn lånade mig en ...

Av A.H. - 4 juni 2017 17:26

Jag har inte internetförbindelse längre. Telia stängde ner telestationen för ett halvår sedan. Eftersom jag bor i mobilskugga blev det lite problematiskt med bloggningen. Att det här inlägget blir till beror på att mina snälla barn lånade mig en ...

Av A.H. - 4 juni 2017 17:26

Jag har inte internetförbindelse längre. Telia stängde ner telestationen för ett halvår sedan. Eftersom jag bor i mobilskugga blev det lite problematiskt med bloggningen. Att det här inlägget blir till beror på att mina snälla barn lånade mig en ...

Av A.H. - 4 juni 2017 17:14

Jag har inte internetförbindelse längre. Telia stängde ner telestationen för ett halvår sedan. Eftersom jag bor i mobilskugga blev det lite problematiskt med bloggningen. Att det här inlägget blir till beror på att mina snälla barn lånade mig en ...

Presentation

Fråga mig

15 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
   
1
2
3
4
5
6
7
8
9 10 11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22 23
24
25
26
27
28
29
<<< Februari 2012 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Min gästbok

Följ bloggen

Följ Gubbfans Grumliga Grubblerier med Blogkeen
Följ Gubbfans Grumliga Grubblerier med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se