Direktlänk till inlägg 18 november 2011

Självförsörjande? Glöm det!

Av A.H. - 18 november 2011 22:52

En gång i tiden ansågs det viktigt att vi var självförsörjande på mat här i Sverige.

Icke längre.

Billig och alltför ofta tvivelaktig mat väller in, till stor del från övriga Europa.

Självförsörjningsgraden ligger i dag vid 50 procent.

Problemet, vid sidan om matkvalitet och miljöomsorg, är att vi med maten faktiskt importerar arbetslöshet.


Danskkontrollerade Arla har efter en massa ståhej lyckats ta över Milko i södra Norrland. Man har näst intill monopol nu och kan göra nästan vad man vill (läs vad som gynnar danska bönder och direktörerna i Arla).

Man lägger ner ett väl fungerande mejeri/ysteri i Falkenberg till sommaren och låter den svenska osten produceras till stor del i Danmark. Smöret till Bregott, som helt ägs av Arla, kommer till 60-70 procent från Danmark.


Nå säger en del. Det finns ju andra mejerier än Arla!

Nja...

Skånemejerier slukas till våren av en fransk mejerijätte. En jätte som är känd för sina hårda nypor mot leverantörerna, bönderna alltså.

Lilla Falköpings mejeriförening kämpar för sin överlevnad. Jag är tvungen att springa till tyska Lidl för att få köpa mjölk och mejeriprodukter från Falköpings mejeri för att kunna, i någon mån, stötta svenskt lantbruk.

Möjligen kommer Willys Garant-mjölk vara från Falköping också.

De som handlar på Willy/Hemköp kan ju titta på det lilla ovala märket där det skall, förutom ett SE, stå 1071 om det är Falköping.


Som en extra "lök på laxen" driver nu EU-kommisionen hårt på att Sverige skall till-lämpa deras tolkning av EUs vattendirektiv. Det innebär att man kräver att det skall läggas en avgift på vattenproduktion, även från egna brunnar.

Det är bara att betala, vare sig man är bonde eller bara sitter på en kåk på landet.


Det kan inte hjälpas, men jag känner för att isolera mig från övriga Europa. Det kommer så mycket skit därifrån, inte bara sk horbockspolitiker.

 
ANNONS
 
pinkozzy

pinkozzy

20 november 2011 10:48

Problemet ligger nog i att vi vill köpa billigt och gör ofta det också. Därför klarar sig t ex inte svenska grisbönder, eftersom det är billigare att föda upp grisarna i svinaktiga danska miljöer. Inte heller grönsaker lönar sig i Sverige. I Holland finns enorma växthus där t ex paprika inte ens står i jord, utan i någon sorts sten. Sen tillförs exakt de näringsämnen för att få plantan att växa maximalt. INTE för att ge plantan och frukterna maximalt med näringsämnen som kommer oss tillgodo, utan bara för att snabbt få stora feta paprikor som inte stått i jord och inte sett en naturlig sol och som därför ser ut som paprikor, men inte smakar speciellt mycket. Åk till Andalusien och ät advokado, paprikor och tomater så vill du sen inte äta det som säljs i svenska butiker. Nej, det är synd om svenska bönder som måste följa en massa EU-regler. Det var bättre förr.

http://www.pinkozzy.bloggagratis.se

A.H.

21 november 2011 20:25

Nja, det var nog inte bättre förr. Det är bara det att det är ännu sämre nu.
Ett av de stora felen vi gör är nog att vi så gärna handlar utländskt för att det är så "fint". Vi blir liksom mer inne med de utländska ostarna, fina vinet, dyra lufttorkade italienska skinkan osv.
Vi måste lära oss att med den importerade varan kommer en extra faktura, nämligen arbetslöshet och sociala problem här i Sverige. Den fakturan måste vi betala så småningom.
Vi måste alltså lära oss att titta efter varifrån varan kommer och fundera över hur den är framställd. Fundera över om det är OK att köpa den danska skinkan när vi vet att de danska grisarna föds upp på metallgallergolv i flera våningar.
Jo jag har sett det hos en dansk "jordbrukande" släkting.
Det polska storjordbruket påstås vara än värre.

 
Mija

Mija

22 november 2011 09:12

Hej!
Tack för din kommentar och omtanke hos mig igår! Mina söner har en medicin som heter Lamictal (ena sonen har även Orfiril) Båda började med andra, såsom Keppra och Tegretol. Men de fick så extremt mycket biverkningar av dem, så jag fattar knappt att läkarna sätter in dem som ingångsmediciner. De är många som reagerar på just de två sorterna. Min äldsta son har fått hemska anfall och blir helt blå i ansiktet, vilket ínte skett förut. Tror också att han är på väg att dö, och jag får verkligen panik! Jag är som en spänd fiolsträng som hoppar högt vid varenda avvikande ljud eller duns. Igår kväll satt jag bara och grät av ren utmattning för det är så påfrestande att aldrig koppla av. Och mina söner blir så klart "galna" att deras mamma hela tiden övervakar... Konstig nog hra jag bara sett en enda människa få ett ep-anfall, och det var när jag var runt 10-11 år.

Ha det gott!
/Mija

http://assar.bloggplatsen.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av A.H. - 4 juni 2017 17:47

Jag har inte internetförbindelse längre. Telia stängde ner telestationen för ett halvår sedan. Eftersom jag bor i mobilskugga blev det lite problematiskt med bloggningen. Att det här inlägget blir till beror på att mina snälla barn lånade mig en ...

Av A.H. - 4 juni 2017 17:26

Jag har inte internetförbindelse längre. Telia stängde ner telestationen för ett halvår sedan. Eftersom jag bor i mobilskugga blev det lite problematiskt med bloggningen. Att det här inlägget blir till beror på att mina snälla barn lånade mig en ...

Av A.H. - 4 juni 2017 17:26

Jag har inte internetförbindelse längre. Telia stängde ner telestationen för ett halvår sedan. Eftersom jag bor i mobilskugga blev det lite problematiskt med bloggningen. Att det här inlägget blir till beror på att mina snälla barn lånade mig en ...

Av A.H. - 4 juni 2017 17:26

Jag har inte internetförbindelse längre. Telia stängde ner telestationen för ett halvår sedan. Eftersom jag bor i mobilskugga blev det lite problematiskt med bloggningen. Att det här inlägget blir till beror på att mina snälla barn lånade mig en ...

Av A.H. - 4 juni 2017 17:14

Jag har inte internetförbindelse längre. Telia stängde ner telestationen för ett halvår sedan. Eftersom jag bor i mobilskugga blev det lite problematiskt med bloggningen. Att det här inlägget blir till beror på att mina snälla barn lånade mig en ...

Presentation

Fråga mig

15 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
 
1
2
3
4
5
6
7 8
9
10
11
12
13
14
15
16
17 18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< November 2011 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Min gästbok

Följ bloggen

Följ Gubbfans Grumliga Grubblerier med Blogkeen
Följ Gubbfans Grumliga Grubblerier med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se