Direktlänk till inlägg 9 november 2010

Eskil Erlandsson Vet han vad han pysslar med?

Av A.H. - 9 november 2010 17:06

Följande text har jag stulit rätt av från folkrörelsen Nej till EU.

Det är skrivet av en ledamot i EU-parlamentet, Eva-Britt Svensson.

När man läser det inser man att landsbygdsministern antingen tror att väljarna är korkade, eller också visar det på hans förakt för befolkningen i Sverige.

Han har ju visat på föraktet i frågan om fröer som jag skrev om i går

.Alltså:EU HINDER MOT BÄTTRE MAT I SKOLAN
Kräv ursprungsmärkning, innehållsdeklaration och svensk djurskyddsstandard på maten som serveras i skolor och äldreomsorg. Den uppmaningen  riktar jordbruksminister Eskil Erlandsson till landets kommuner. Men flera av kraven har redan underkänts i domstol då de använts vid  upphandlingar.

– Utvecklingen mot storskaligt producerad mat som transporteras flera mil har gått för långt. Dagligen serveras tre miljoner måltider i  offentliga kök och väldigt många människor kan inte välja, eller välja bort, vad de ska äta, säger Eskil Erlandsson.

– Alla har rätt att få känna doften av nylagad och närlagad mat och jag tänker inte minst på de äldre där måltiden är en stor del av det  dagliga välbefinnandet. Att en stor del av landets äldre riskerar undernäring för att maten inte är bra är förskräckligt.

Men flera kommuner har fällts i domstol för att de brutit mot EU:s konkurrensregler och upphandlingsdirektiv när det ställt kvalitetskrav på  maten som upphandlats till kommunens storkök.
I Rättvik krävde kommunen att mjölk, kött och charkprodukter skulle vara producerade i enlighet med svensk djurskyddslagstiftning. En av de  största grossisterna, Axel Johnson-ägda Servera, överklagade och ansåg att kravet stänger ute andra än svenska leverantörer och alltså  strider mot EU:s principer om likabehandling.

Förvaltningsdomstolen i Falun gav Servera rätt och skriver att ”Det är inte på något sätt givet att kvaliteten på mjölk och kött blir sämre  om dessa kriterier i något hänseende inte uppfylls.”

Ett sätt att öka konkurrensen och ge mindre företag möjlighet att lägga anbud är att dela upp upphandlingen i flera mindre delar. Precis  detta var syftet då Västerås kommun i en upphandling förra hösten krävde att samma företag inte skulle få ta hem hela affären.

Nyligen underkändes kravet i Förvaltningsdomstolen sedan restauranggrossisten Servera överklagat och hävdat att kravet hindrat företaget från  att fullt ut delta i upphandlingen.

/Eva-Britt Svensson

 
ANNONS

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av A.H. - 4 juni 2017 17:47

Jag har inte internetförbindelse längre. Telia stängde ner telestationen för ett halvår sedan. Eftersom jag bor i mobilskugga blev det lite problematiskt med bloggningen. Att det här inlägget blir till beror på att mina snälla barn lånade mig en ...

Av A.H. - 4 juni 2017 17:26

Jag har inte internetförbindelse längre. Telia stängde ner telestationen för ett halvår sedan. Eftersom jag bor i mobilskugga blev det lite problematiskt med bloggningen. Att det här inlägget blir till beror på att mina snälla barn lånade mig en ...

Av A.H. - 4 juni 2017 17:26

Jag har inte internetförbindelse längre. Telia stängde ner telestationen för ett halvår sedan. Eftersom jag bor i mobilskugga blev det lite problematiskt med bloggningen. Att det här inlägget blir till beror på att mina snälla barn lånade mig en ...

Av A.H. - 4 juni 2017 17:26

Jag har inte internetförbindelse längre. Telia stängde ner telestationen för ett halvår sedan. Eftersom jag bor i mobilskugga blev det lite problematiskt med bloggningen. Att det här inlägget blir till beror på att mina snälla barn lånade mig en ...

Av A.H. - 4 juni 2017 17:14

Jag har inte internetförbindelse längre. Telia stängde ner telestationen för ett halvår sedan. Eftersom jag bor i mobilskugga blev det lite problematiskt med bloggningen. Att det här inlägget blir till beror på att mina snälla barn lånade mig en ...

Presentation

Fråga mig

15 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1 2 3
4
5
6
7
8 9 10
11
12
13
14
15
16
17 18 19
20
21
22 23 24
25
26
27
28
29 30
<<< November 2010 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Min gästbok

Följ bloggen

Följ Gubbfans Grumliga Grubblerier med Blogkeen
Följ Gubbfans Grumliga Grubblerier med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se