Direktlänk till inlägg 14 juni 2009

Skolan igen!

Av A.H. - 14 juni 2009 12:08

Jag blir så irriterad!

Nu försöker man ta bort symtomen i stället för att bota sjukdomen.

De elever som inte klarat grundskolan skall gå ett extra år tills de klarar alla ämnen.

Förr sa man gå om eller gå i hjälpklass.

Var den där hjälpklasslinjen i gymnasiet lösningen tro?

Kan man inte fundera över varför eleverna inte klarat de uppställda målen?

Är kraven för högt ställda med hänsyn till de resurser som erbjuds?

Hur kommer det sig att alla inte tar åt sig tillräckligt av det som trots allt erbjuds i skolan?

Några små tips om vad som bör övervägas kanske kan få igång processen som skall leda fram till en bättre skola.

Det första tipset:

Titta på lärarutbildningen. Ersätt en stor del pedagogikkurserna med metodik och praktisk psykologi. I dag används en förfärligt stor del av studenternas tid till att lära sig en mängd mer eller mindre flummig teori och filosofi. Det är inte nödvändigt med all tid som används till att läsa vetenskapsteori till en hantverkarutbildning.

Jo, lärarjobbet är ett hantverk som kräver en massa metodikkunskap.

Lär studenterna hur man tänker och fungerar i olika åldrar. Lär dem att det inte är säkert att man tänker på samma sätt som en vuxen. Lär dem att det kanske finns viktigare saker att tänka på än skillnaden mellan ett adverb och ett adverbial. Lär dem att de skall handskas med unga människor som söker själva livet, inte en ekvation för en ellips.

Det andra tipset:

Se till att det finns många vuxna kring eleverna. Barn i alla åldrar behöver bli sedda av många och se vuxna som de kan ha som goda förebilder. Vuxna som förstår barnen och inte som nu mer förefaller vara av en annan främmande ras, aliens från en annan planet eller något liknande.

Det borde inte vara något större problem att få tag på vuxna som kan hjälpa till i skolan med tanke på den enorma arbetslösheten vi fått. Och det måste inte vara behöriga lärare allihop.

Det tredje tipset:

Ge lärarna de ekonomiska resurser som behövs. Vi har inte råd att förlora ännu en generation av ungdomar.

Det fjärde tipset:

Låt lärarna göra det de kan, nämligen pyssla med undervisning, inte som nu bli någon slags kontorspersonal med ökande administrativ börda. Med det senaste påfundet med nationella prov från de första skolåren kan man snart koppla loss lärarna från undervisningen. De har full arbetsdag med ”pappersjobbet”.

Det femte tipset:

Se till att den fysiska skolmiljön är stimulerande. Välskötta lokaler, modern utbildningsutrustning inkl böckerna samt vettiga lunchrum med trevlig mat betyder mycket.


Ordet skola kommer, om jag inte minns fel, från ett grekiskt ord som betyder fritid. Alltså tid som är fri från en massa krav som ger barnen magproblem och psykiska problem bara för att de inte klarar kraven, men fri till att vidga vyerna och förstå sammanhangen i tillvaron. Tid som är fri till att öka kopplingarna i hjärnan, fri till att skaffa kunskap och det där svåra som heter bildning.

Man brukar säga att barnen är vår framtid. Detta är egentligen nonsens. Vår framtid har vi redan raserat. Men det är barnens framtid det gäller. Och vi har råd, vi måste ha råd att ge våra barn de resurser de behöver.  
 
ANNONS
 
lazarus

lazarus

18 juni 2009 14:50

Själv tror jag att de få som saknar intresse av den "vanliga" skolan skulle få slippa den utan istället få hålla på med de ämnen som de tycker om och minimera de andra. Ta matte t ex. Själv älskar jag matte. Men många har väldigt svårt för det. Men de kanske är bra på slöjd eller fotboll. Begränsa då matte till någon typ av "praktisk hushållsmatematik" där de lär sig grunderna för att klara sig i livet och lägg mer krut på de eventuella talanger de har. Jag tror att vi skulle få en bättre skola och en bättre yrkeskår genom det.

http://lazarus.bloggagratis.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av A.H. - 4 juni 2017 17:47

Jag har inte internetförbindelse längre. Telia stängde ner telestationen för ett halvår sedan. Eftersom jag bor i mobilskugga blev det lite problematiskt med bloggningen. Att det här inlägget blir till beror på att mina snälla barn lånade mig en ...

Av A.H. - 4 juni 2017 17:26

Jag har inte internetförbindelse längre. Telia stängde ner telestationen för ett halvår sedan. Eftersom jag bor i mobilskugga blev det lite problematiskt med bloggningen. Att det här inlägget blir till beror på att mina snälla barn lånade mig en ...

Av A.H. - 4 juni 2017 17:26

Jag har inte internetförbindelse längre. Telia stängde ner telestationen för ett halvår sedan. Eftersom jag bor i mobilskugga blev det lite problematiskt med bloggningen. Att det här inlägget blir till beror på att mina snälla barn lånade mig en ...

Av A.H. - 4 juni 2017 17:26

Jag har inte internetförbindelse längre. Telia stängde ner telestationen för ett halvår sedan. Eftersom jag bor i mobilskugga blev det lite problematiskt med bloggningen. Att det här inlägget blir till beror på att mina snälla barn lånade mig en ...

Av A.H. - 4 juni 2017 17:14

Jag har inte internetförbindelse längre. Telia stängde ner telestationen för ett halvår sedan. Eftersom jag bor i mobilskugga blev det lite problematiskt med bloggningen. Att det här inlägget blir till beror på att mina snälla barn lånade mig en ...

Presentation

Fråga mig

15 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1
2 3 4
5
6 7
8
9
10
11 12 13 14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< Juni 2009 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Min gästbok

Följ bloggen

Följ Gubbfans Grumliga Grubblerier med Blogkeen
Följ Gubbfans Grumliga Grubblerier med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se