Alla inlägg under maj 2009

Av A.H. - 20 maj 2009 10:08

Några försök till tankar kring förslaget om elitklasser.


Förslaget oroar mig av flera skäl.

Det låter fint med tanken att man skall stimulera barnen så mycket som är möjligt. Vi tror att de som får extra stimulans i teoretiska ämnen skall bli till större nytta för samhället och bli bättre människor än de skulle bli om de gick kvar i en sammanhållen skolform.

Men vänta nu här! Vad säger att man blir bättre människa bara för att man får känna sig som bättre än den vanliga populasen, eller de inte så smarta f d klasskompisarna? Är det kanske så att vi med elitklasser väljer ut barn som får uppleva sig som klass A människor och barn som blir klass B människor. Nu börjar det lukta rashygien tycker jag.

Varför är vissa barn duktigare i en del ämnen än andra? Jag tror för min del att det är sällsynt att det skulle vara genetiskt betingat. Det är snarast så att en del barn har fått mer eller rätt stimulans i skolan och i hemmet. Kan det vara så att vi har givit för snåla personalresurser till skolan? De stackars lärarna har kanske inte haft möjlighet att stimulera alla barn på rätt sätt? Föräldrarna har kanske inte förstått eller haft möjlighet att stimulera barnen tillräckligt. Försörjningsbörda och konkurrens från massmedia och allt tingeltangel som prackas på oss kanske lagt hinder i vägen?

Men då är det väl här vi skall börja? Alltså ge mer personalresurser till skolan, göra skolsituationen mer stimulerande för alla barn, lära barnen det där lilla nyttiga ordet VARFÖR och naturligtvis motverka skräpet från TV mm.

 Det är här vi ser den berömda bockfoten. Anledningen är att detta skulle kosta pengar. Skattepengar! Det är fult. Med elitklasser kan man sedan glatt ytterligare försämra den offentliga skolan. Det är det som nu sker runt om i vårt land. Man inrättar friskolor eller allehanda privata lösningar och drar ned på den offentliga skolan.

Man segregerar vårt samhälle.

Detta kommer på sikt leda till motsättningar i samhället med en situation som liknar den vi hade på 20- och 30-talet.


Då blir det farligt.






Av A.H. - 15 maj 2009 10:24

Logistik!


Enligt min ordbok är det läran om materialflöde.

För oss som har fått förmånen att odla en täppa gäller detta verkligen.

Man flyttar ogräs från ställen där de inte får vara, man flyttar jord och kompost till ställen där detta behövs, man flyttar plantor och frön hit eller dit. Ett evigt flyttande. Men hjärnan trivs med det. Rygg, axlar och knän har en annan mening, dock inte värre än att jag överlever.

Men flödet av material, då främst penningar och penningars värde, kan snart orsaka en kombinerad hjärnblödning och hjärtattack.

I vår lilla kommun öppnar i höst vårt första privatgymnasium. Det kommer främst att drivas av ett flöde av den sk skolpengen från skattebetalarna till den privata närigheten. Motsvarande minskat penningflöde kommer då att drabba det kommunala gymnasiet och övrig skolverksamhet.

Varför då detta? Jo det är tydligen fult med offentlig verksamhet.


Den ena familjeläkarenheten  i  kommunen kommer att privatiseras enligt direktiv från landstingsmajoriteten. Här kommer ännu ett flöde av penningar och penningars värde från den illa skötta landstingsekonomin till den privata närigheten, dvs till entreprenörer som skall vara så fint. Vad det i praktiken kommer att innebära för vården kan man bara frukta.

Varför då detta? Jo det är tydligen fult med offentlig verksamhet.


I länet i övrigt märks samma flöde av skattemedel från offentligt driven verksamhet till den privata närighetens fickor. Huvudorten Västerås har haft JohnBauer-gymnasium i några år och kommer till hösten att välsignas med Jensen Education.

Varför då detta? Jo det är tydligen fult med offentlig verksamhet.


Det känns som om jag upprepar frågor från den gamla katekesen. Och det är nog frågan om en religiös övertygelse hos en del politiker, det här om fult med offentlig verksamhet.

Jag skulle inte kunna säga så mycket om de bekostade sin verksamhet helt privat, men med offentlig insyn. Men om inte den nuvarande formen av logistik fanns med i bilden kanske inte närigheten med dess entreprenörer var intresserade.

Bara de troende politikerna.



Av A.H. - 11 maj 2009 09:42

Så är vi mitt i den hemskaste av skolans perioder. Nu skall eleverna betygsättas. De skall få betyg på sina prestationer. De skall, som många uppfattar det, få betyg som individer.

Stackars stackars lärare som skall tvingas göra detta jobb. De har kanske inte alltid lyckats bryta igenom kulturella och/eller språkliga barriärer och fått eleverna att verkligen förstå hur viktigt det är med kunskaper, inte bara provresultat.

Hur skall man kunna nå många elever med sociala, medicinska eller psykologiska problem? När man kanske samtidigt har alldeles för många elever i gruppen.

Många lärare är i dag vid sidan av förmedlandet av kunskaper rena kuratorer eller psykologer för kanske 20-30 personer i samma slitna, trista lokal.

Jag avundas dem inte!


Så snälla politiker på alla nivåer: Ge dem åtminstone resurser till mindre elevgrupper, bättre och mer fantasieggande lokaler och kanske lite uppskattning i form av en högre lön, inte som nu sparken för att det skall sparas.



Av A.H. - 8 maj 2009 21:32

Centern har någonslags partistämma i Örebro.

Det Centerparti som förr, på Börje Hörnlunds och Olle Johanssons tid, räknades som folkrörelseanknutet har sin uppvisning i enighet om färdriktningen.

Den rörelse som nu mer räknas, är springet kring Stureplan i vad norrlänningarna kallar Fjollträsk.

På stämman vädras allehanda önskemål från den svarta höger som styr partiet nuförtiden. Bl.a vill man ha bort lagen om anställningsskydd, LAS.

Man hänvisar till ungdomens och arbetsgivarnas behov och glömmer de andra människorna. Vad man vill få fram är att arbetsgivaren skall kunna göra sig av med de medarbetare som blivit onödigt dyra eller kan framföra kritiska åsikter mot företagen eller bryr sig om arbetsmiljön eller miljön i övrigt. Vad man får är en krypande rumpslickande massa som inte törs öppna munnen av rädsla att förlora försörjningen vid nästa lågkonjunktur eller omorganisation.

Vi vrider klockan tillbaks till 1800-talets bondesamhälle med näst intill livegna statare och arbetsfolk.  

Plötsligt visar centerfolket vilket samhälle de vill ha. Ett samhälle med stora motsättningar mellan olika grupper. Sådant är farligt, mycket farligt. De som till äventyrs höll sig vakna på historielektionerna i skolan minns säkert hur samhället utvecklades i 20- och 30-talets Tyskland med ett sk arbetareparti som stöddes av kapitalet och högerkrafterna i Tyskland. Det ledde till ett världskrig. 

Jag tror att allianspartierna, som f ö också leds av ett högerparti som kallar sig Det nya arbetarepartiet, är inne på en mycket farlig väg.


Av A.H. - 1 maj 2009 08:40

Så var Valborgsmässoafton överstökad.

Tja kanske inte för alla.

Ont i huvudet och ånger över vad man gjort för många.

För av vad jag såg i vår lilla kommuns huvudort så är det en hel del tonårsföräldrar som skall fundera över sina "små".

Kanske fundera över vilka föredömmen vi vuxna är eller kanske hellre borde vara. För, förutom ett hiskeligt fyrverkeriknallande och "blariga" vuxna så översvämmades staden av en massa bilar. Cruising eller något sådant heter det. Hela staden låg insvept i ett tjockt bensin-dis. Man hade bensinsmak i mun, bensinlukt i kläder, motormuller i öronen vart man än gick. Och efter trotoarerna stod vuxna med små barn och beundrade alla stora amerikanska bilar med droppande avgasrör.

Det där med hälsa, miljö och spara och allt var putsväck. 


Jag vidhåller fortfarande att Vår Herre borde ha stoppat med skapelsen när han hade skapat elefanterna.

Människan var ett misstag.

Kanske blev vi till efter att han hade firat Valborg alltför fuktigt?

  





Presentation

Fråga mig

15 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
        1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25 26 27 28 29
30
31
<<< Maj 2009 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Min gästbok


Skapa flashcards